Kurvmaker

Kristine Hognerud Træland

 

Jeg har svennebrev i kurvmakerfaget fra 2019, etter å ha gått 3,5 år i lære hos May Tove Berg Lindås i Søgne (Agder).

Jeg er opprinnelig fra Kristiansand, men har også bodd i Bergen, Oslo, Roma og syv år på en hytte uten vann og strøm i Kvinesdal.

I dag bor jeg på en gård i Kvelde i Vestfold, hvor jeg fletter kurver for salg, dyrker pil og underviser i kurvfletting.

Å satse på håndlagde kurver av egendyrket materiale er et forsøk på å tre ut av den nyliberale effektivitetsideologi og vise at alternativer til det masseproduserte finnes. Alternativer som ikke bare er bærekraftige, men hvor selve erfaringen av å skape kan gi mening og forankring.

Å investere i håndverk, enten det er i ferdige produkter eller i kunnskapen om selv å bruke hendene, er å åpne øynene for hvor ting kommer fra og hvilken innsats som er lagt inn i prosessen.

Det er å ta et standpunkt for hva vi egentlig trenger, og å gjenhente en integritet til tingene vi omgir oss i det daglige.

Jeg har fra tidligere bakgrunn fra filosofi og har skrevet en masteroppgave om sansning og erfaringstapet som oppstår når hverdagen flyttes inn i det virtuelle og vekk fra kroppen. Oppgaven finner du her.

 

Omtale

Altså 2021: "Tett på naturen"

Harvest anbefaler 2019: “Norges mest bærekraftige ryggsekk”

Norsk Husflid 2019: “Kurver rett fra åkeren”

Harvest 2013: "Å leke og leve i skogen"

Fædrelandsvennen God Helg 2013  “Jenta i skogen”, 2014 “Sauebonde og birøkter”